Floor information and designs for Tūranga (New Central Library)

Here are some proposed plans, designs, and floor information for Tūranga (New Central Library).

Interior top floor

View full size images of the building impressions on our Flickr site.

He Hononga / Connection - Ground floor

  • foyer and reception
  • displays about library services, collections and exhibitions.
  • current magazines and best selling fiction
  • book return area
  • technology and innovation zone to try out new technology and media
  • media wall highlighting Christchurch heritage
  • facilities for meeting rooms or library tours
  • cafe and retail area

Hapori / Community - First floor

  • 200-seat community arena for debates, author talks and other public events
  • children’s material with climbing structure, play zone and bleacher seating for story times
  • espresso bar
  • activity rooms for craft sessions and interactive demonstrations
  • exhibition area
  • gaming consoles
  • quiet spaces for reading, relaxing, listening and study

Tuakiri / Identity - Second floor

  • Oceania Centre Te Moana-nui-a-Kiwa specialist collections
  • Aotearoa New Zealand, Ngāi Tahu, Pasifika and family history reference collections
  • secure archives room
  • exhibition area for items on loan e.g. from the Alexander Turnbull collection

Tūhurutanga / Discovery - Third floor

  • non-fiction collection
  • study cells and a separate quiet area for study or time out
  • meeting rooms
  • collaborative learning spaces
  • staff with mobile devices available to help customers find what they need

Auahatanga / Creativity - Fourth floor

  • fiction, large print and biography
  • film and video editing unit, music studio
  • 3D and laser printers
  • computer labs, technology for designing and producing objects e.g. 3D printer
  • media wall
  • world languages collection
  • two outdoor terraces
  • bookable computers
  • maker spaces for crafts and other activities


Port Hills, Christchurch

The facade of the building reflects the folded nature of the nearby Port Hills with their warm colours and shadows. It also echoes the triangular leaves of the native harakeke flax which originally grew in swamps around the site.

Find out more information about the architect's design.